Rent Some Fun Logo

De perfecte teambuilding voor je team

Oneliners als: ‘’samen sta je sterker’’ en “It’s better to have a great team than a team of greats.” hebben alles te maken met teambuilding. Teambuilding is superbelangrijk. Dit weten wij bij Rent Some Fun maar al te goed. In dit artikel gaan we het er dan ook over hebben wat teambuilding is, en waarom teambuilding zo belangrijk is. Verder bekijken we verschillende categorieën waar teambuilding voor gebruikt kan worden.

Lees gerust verder, hopelijk kunnen wij uit onze ervaringen jou een beter beeld geven over de voordelen van teambuilding.

Kies meteen de teambuilding die bij je team past

Alles wat je moet weten over teambuilding

Wat is teambuilding?

Teambuilding is het versterken van het samenwerkingsproces. Teambuilding is dan ook letterlijk vertaald: ‘’Het bouwen van een team’’. Teambuilding kan op veel verschillende manieren. Denk hierbij aan het uitvoeren van activiteiten of het bezoeken van evenementen. Deze bezigheden laat de verbondenheid binnen jouw team groeien en sterker worden.

Bij het deelnemen aan de teambuildingactiviteiten is het belangrijk dat mensen een bepaalde rol hebben. Hierbij laten zij zien wat hun sterktes en zwaktes zijn en dit maakt het teambuildingproces een stuk sterker. Verder is het belangrijk dat er een succes valt te behalen. Zo is een competitieve strijd vaak de beste manier om de motivatie van de deelnemers te vergroten.

Wat teambuilding is, en dat teambuilding belangrijk is, is nu wel duidelijk. Maar wat maakt teambuilding nu eigenlijk zo belangrijk? Daar gaan we nu verder op in.

 

Waarom is teambuilding zo belangrijk?

Het oude gezegde “samen staan we sterk” onderstreept het fundamentele belang van teambuilding. Een vast en hecht team is een krachtiger instrument dan een groep individuen, hoe getalenteerd ze ook mogen zijn. Een beestige teambuilding zorgt voor een solide basis en biedt talloze voordelen, zoals hieronder beschreven.

 

Leer collega’s beter kennen

In de hedendaagse samenleving is thuiswerken een gemeengoed geworden. Hoewel dit voordelen met zich meebrengt, betekent het ook dat je minder gelegenheid hebt om je collega’s persoonlijk te leren kennen, vergeleken met het dagelijks samenwerken op de werkvloer. Teambuilding activiteiten bieden een uitgelezen kans om deze dynamiek te doorbreken.

Als je als doel hebt om de bestaande groepsverbanden te herstructureren, overweeg dan zeker een teambuilding die speels en creatief is. Maak bij voorkeur opzettelijk nieuwe groepen waarin de bestaande hechte teams worden gemixt. Op deze manier kunnen nieuwe verbindingen worden gesmeed.

Je kunt ook de begeleiders van de activiteit vragen om de groepen willekeurig in te delen. Op deze manier zorgen ze ervoor dat in elke groep minstens één nieuw gezicht zit, wat het sociale weefsel van het team op een frisse en verrassende manier versterkt.

Teambuildings zijn een absolute aanrader als je team snel groeit, het is de ideale manier om nieuwe gezichten te introduceren in het team.

 

Teambuilding verbetert communicatie

Door in te zetten op leuke teambuilding activiteiten, krijg je de kans om je collega’s op een informele manier beter te leren kennen. Dit stelt je in staat om hun communicatiestijl te begrijpen en biedt mogelijkheden voor transparante communicatie, wat de samenwerking aanzienlijk vergemakkelijkt. Het resultaat is dat misverstanden en miscommunicatie minder vaak voorkomen. Teambuilding bevordert dus communicatie-intelligentie binnen het team.

Dit verbetering wordt nog groter wanneer je specifiek kiest voor een originele teambuilding als de “Bricks Battle“. Deze business game stelt de efficiëntie van communicatie op de proef en vereist teamleden om strategisch samen te werken. Een dergelijk spel bevordert niet alleen de communicatie intelligentie, maar stimuleert ook de team learning, omdat iedereen samenwerkt om de doelen te bereiken.

 

Team building

 

Teambuilding vergroot creativiteit

Teambuilding doorbreekt de dagelijkse routine en stimuleert teamleden om out-of-the-box te denken. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe inzichten en ideeën. Bovendien brengt het collega’s die niet vaak met elkaar in contact komen dichter bij elkaar, wat kan leiden tot het ontstaan van unieke, creatieve ideeën op de werkvloer. Hierdoor wordt de creativiteit binnen het werkproces verhoogd.

Onze teambuilding “Kart Challenge” is de ideale creatieve teambuildingsactiviteit die inspeelt op out-of-the-box denken en oplossingsgericht denken. Wil je net creativiteit bevorderen voor of na een brainstorm dag? Dan is deze constructie game een absolute aanrader.

 

Teambuilding versterkt vertrouwen

Een vertrouwelijke omgeving heeft veel voordelen. Dit geeft mensen de ruimte om creatief bezig te kunnen zijn, waarbij ze ook fouten durven te maken. Verder zorgt een vertrouwde omgeving voor meer motivatie. Als je weet dat je wordt gewaardeerd wil je ook meer betekenen voor het desbetreffende bedrijf.

Dit zijn 4 grote voordelen van teambuilding. Dit zijn dan ook onderdelen die voor ons bij Rent Some Fun heel belangrijk zijn. Maar ook vinden wij het belangrijk dat niet alleen volwassenen teambuilding activiteiten kunnen doen. Nee, ook voor kinderen hebben deze activiteiten een positieve invloed.

 

Teambuilding voor jong en oud

Niet alleen als je in een team werkt is teambuilding belangrijk. Nee, ook als kind is teambuilding en met name samenwerken belangrijk. Kinderen leren bij teambuilding om samen met bepaalde situaties om te gaan. Hiervoor moeten ze wel samenwerken, want alleen gaat dit ze niet lukken.

Voor kinderen telt dan ook zeker het motto: ‘’jong geleerd is oud gedaan’’. Hiermee wordt bedoeld dat als kinderen vroeg leren samenwerken, dit een positieve invloed heeft op de toekomst. Zo zijn kinderen meer gewend om naar elkaar te luisteren.

Waarom teambuilding voor jong en oud zo belangrijk is, is hierboven wel benoemd. Wel hebben deze verschillende leeftijdsverschillen een verschillende soort van teambuilding. Zo wordt er bij kinderen vaker gedoeld op samenwerken, terwijl bij volwassenen het beter leren kennen van elkaars informele levens, ook belangrijk is. Lees hieronder meer over verschillende voorbeelden van verschillende soorten teambuilding.

 

Verschillende soorten teambuilding

Er zijn veel verschillende soorten teambuilding. Dit kan uitlopen van activiteiten naar evenementen en zelfs een rondje wandelen kan al als outdoor teambuilding gezien worden. Deze activiteiten kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Hieronder staan een aantal verschillende categorieën geciteerd.

 

Actieve Teambuilding

Actieve teambuilding wordt vaak geassocieerd met sportieve activiteiten, zoals karten, paintballen en lasergamen. Deze uitdagingen ontketenen de competitieve geest van de deelnemers, waarbij iedereen de drang voelt om te winnen. Samenwerking is essentieel bij deze spellen; zonder een teamstrategie wordt winnen moeilijk. Heb je een aantal minder sportieve teamleden? Zorg dan wel dat de activiteit ook voor hen leuk is. Iedereen moet de kans hebben om te winnen.

 

Communicatieve Teambuilding

Communicatieve teambuilding legt de focus op interactie en dialoog. Activiteiten zoals escaperooms vallen onder deze categorie, waarbij samenwerking en effectieve communicatie vereist zijn om te slagen. De rollen van individuele teamleden worden zichtbaar tijdens dergelijke activiteiten, waardoor iedereen zijn bijdrage aan het team kan identificeren en verbeteren. Interesse in een communicatieve teambuilding? Bekijk dan zeker onze twee escape boxes: A Pirate’s Old Whiskey Crate of The Mummy’s Mystery.

 

Creatieve Teambuilding

Creatieve teambuilding stimuleert de innovatieve geest van het team. Denk aan schilderworkshops, keramieklessen, of het samen maken van een kortfilm. Maar creativiteit komt ook te pas in minder kunstige teambuilding, denk aan de “Kart Challenge” waarbij teams hun eigen race bolide ontwerpen aan de hand van 3 uitdagingen. De gedeelde creatieve inspanning draagt bij aan een unieke vorm van teambuilding die zowel vermakelijk als verrijkend is.

Teambuildings

 

Culinaire Teambuilding

Culinaire teambuilding, zoals kooklessen of wijnproeverijen, combineert leren en plezier op een unieke manier. Teamleden werken samen in een ontspannen omgeving om nieuwe vaardigheden op te doen, terwijl ze tegelijkertijd de teamdynamiek versterken.

 

Outdoor Avontuurlijke Activiteiten

Outdoor avontuurlijke activiteiten variëren van trektochten, raften, bergbeklimmen tot ziplining. Deze activiteiten dagen teamleden uit om samen te werken in ongebruikelijke en uitdagende omstandigheden, waardoor ze hun angsten kunnen overwinnen en hun samenwerkingvaardigheden kunnen verbeteren. Je team zal zijn grenzen verleggen, en dat kan een fijn effect hebben op de teamsfeer.

 

Mentale Uitdagingen

Mentale uitdagingen, zoals escaperooms, trivia avonden, schaaktoernooien of codebrekende activiteiten, kunnen teamleden stimuleren om hun probleemoplossende vaardigheden te verbeteren en gezonde competitie binnen het team te bevorderen.

 

Mindfulness en Wellness Activiteiten

Mindfulness en wellness activiteiten zoals yogalessen, meditatiesessies of wellness-retreats dragen bij aan het verbeteren van de geestelijke gezondheid van het team en het verminderen van stressniveaus. Ze bevorderen ook een cultuur van zorg en welzijn binnen het team. Let er wel op, deze activiteiten zijn minder “uitbundig uitleven met je team” betekend. Het kan een goede introductie zijn om collega’s aan te zetten zich in te schrijven voor vaste wellness activiteiten die je al aanbied op de werkvloer.

 

Maatschappelijk Verantwoord Teambuilding

Maatschappelijk verantwoord teambuilding omvat vrijwilligerswerk bij lokale liefdadigheidsinstellingen, het organiseren van inzamelingsacties, of het planten van bomen voor het milieu. Deze activiteiten geven teamleden een gevoel van voldoening en een duidelijk doel, versterken de teamgeest en bevorderen sociale verantwoordelijkheid.

 

Virtuele Teambuilding Activiteiten

Voor teams die op afstand werken, zijn virtuele teambuilding activiteiten een uitstekende optie. Online game-avonden, virtuele escaperooms of zelfs online kooklessen kunnen helpen om het team dichter bij elkaar te brengen, zelfs als ze geografisch verspreid zijn.

Deze categorieën bieden een breed scala aan teambuilding activiteiten die kunnen worden aangepast aan de unieke behoeften van jouw team. Of je team nu bestaat uit adrenalinezoekers, probleemoplossers, creatieve geesten of maatschappelijk betrokken individuen, er is altijd een teambuilding activiteit die past bij jullie dynamiek.

Jonas Rent Some Fun

Hey, ik ben Jonas.

Heb je een vraag of nood aan advies? Neem snel contact met me op via [email protected]

Alles wat je moet weten over teambuilding

Er valt veel te vertellen over het concept “teambuilding” daarom hebben we alle belangrijkste informatie voor jouw verzameld. Zullen we er beginnen?

Alles over teambuilding activiteiten

Jonas Rent Some Fun

Hey, ik ben Jonas.

Heb je een vraag of nood aan advies? Neem snel contact met me op via [email protected]

Teambuilding op de planning? Rent Some Fun is er voor jou!

Ben je op zoek naar een teambuilding voor je team maar ben je niet zeker welke echt goed past? Aarzel niet om contact op te nemen via [email protected], we helpen je erg graag verder.

Teambuilding dat samenwerken bevorderd

Onze teambuildings GRATIS uitproberen?

Join our try-out team!